זהו עצם העניין

סטריאוטיפים ודעה קדומה ממש לא מעניינים את מיכל קופר, 36, אוסטאופטית ואלופת ישראל בהרמת משקולות בשנים 1992-2002. גם אם עבור רבים הפעילות הזו נחשבת גברית, מבחינתה, היא רק הרוויחה מעיסוק רב השנים בענף,רווח ממנו היא נהית עד היום. קופר:"מעבר לעצמות הגוף החזקות שפיתחתי ועזרו לי לצאת משתי תאונות אופנוע ללא כל פגע, אני אדם מאוד עצמאי, שלא זקוק לעזרה בסחיבת משאות כבדים. כשאני מגיעה לבית הוריי וצריך להרים משהו כבד,מבקשים ממני".

לא תלויה באף אחד

קופר,שהיתה האישה הראשונה שעמדה לייצג את ישראל בענף זה באולימפיאדת סידני בשנת 2000 (כשהענף הנשי הוכרז כחלק מהענפים האולימפיים), החליטה לפרוש, ולהתמקד באימון במכבי ת"א ובבית הלוחם. היום היא מקפידה על רצף של שני אימונים בשבוע לפחות. קופר:"פרשתי כי הגעתי להכרה שכדי להגיע לרמה אולימפית גבוהה, אצטרך לצרוך תוספים המוגדרים כאסורים ומבחינתי זה לא היה שווה את המחיר".

את מצטערת על הבחירה הזו?

"היום אני מסתכלת על זה באופן שונה בלי המעורבות הרגשית בה הייתי אז. הרמת משקולות הוא ספורט מאוד אינדיווידואלי ללא תרומה או הכרה כספית כלשהי,והוא מאופיין בכך שכל הזמן שוברים בו את השיאים של עצמך ובודקים את הגבולות".

קופר, שהתוודעה אל ענף הרמת המשקולות לפני הצבא, מודה, שבהתחלה הפעילות הזו לא עניינה אותה ואף דחתה אותה. רק לאחר שירותה הצבאי היא החליטה לבחון מחדש את התחום. קופר:"מאוד אהבתי את העובדה שאני יכולה לאתמן לבד עם עצמי ולא להיות תלויה באף אחד. העובדה שזה בא לי מאוד בקלות,קרצה לי ומשכה אותי להמשיך".

אז אותך לא ימצאו בשיעורי הפילאטיס ובחדר כושר?

"בעבר הייתי מתאמנת בחדר כושר. היום אני יכולה להגיד שמבחינתי פעילות בחדר כושר שווה לפעילות גופנית בתנאי מעבדה. יש משהו לא הגיוני בבידוד שריר ועבודה רק עליו. פילאטיס נראית לי פעילות גריאטרית. אינני אומרת שלא חשוב שלהימתח ולהגמיש את הגוף, זאת פעילות מצוינת כשחרור לאחר אימון רציני, אבל בפירוש לא כאימון עיקרי".

מה מיוחד בהרמת משקולות?

"מעבר לפיתוח היכולת הפיזית והמנטלית, עבודה עם משקולות חופשיות היא נטו עבודה עם הגוף, ולא עבודה צירית כמו עם מכשירים. היא מתבססת הרבה על מהירות וכוח מתפרץ, תורמת מאוד לשיפור היציבה ושיווי המשקל, מחזקת את השרירים המייצבים של הגוף ועובדת חזק מאוד על שרירי הגב, הרגליים והבטן. נשים שמרימות משקולות יחסכו לעצמן הרבה שנים של כאבי גב".

חיזוק הגוף אפשר להשיג בעוד דרכים, למה דווקא משקולות?

"גיל הגדילה הוא מעין חלון הזדמנויות בו ניתן לחזק את עצמות הגוף ולצבור מסת עצם. לאחר גיל זה מתחילים לאבד אותה. לפי חוק גידול העצם, היא מתחזקת ביחס לעומס שמופעל עליה ולכן לחיזוק הגוף יש משמעות חשובה יותר בעיקר לנשים, שנוטות יותר לסבול מבריחת סידן בגיל מבוגר".

לא צריכים להיות חזקים במיוחד בשביל זה?

"אין ספק שגנים חזקים עוזרים,אך גם נשים חלשות בגוף ועקשניות בנפש יצליחו. צריך הרבה נחישות ומשמעת. בשנים האחרונות, מאז שהענף הפך להיות ענף אולימפי, ניתן להשיג מוט דק יותר כך שיותר נוח לנשים לאחוז בו, וכן ניתן להשתמש במשקולות קלות יותר המאפשרות לנערות להתחיל להתאמן כבר בגיל העשרה".

הרמה של משקלים כבדים לא גורמת נזקים?

"כל פעילות שעושים בטכניקה לא נכונה ובעבודה לא מבוקרת תגרום נזק, אך אם מקפידים על עבודה עם מאמן מקצועי, מדובר בבריאות נטו".